Het motorrijbewijs

Motorrijden is fantastisch. Vergeleken met autorijden, biedt een motor meer beleving en vrijheid. Het is daarom niet vreemd dat het CBR constateert dat steeds meer mensen bezig zijn met het halen van een motorrijbewijs. Rijschool Angelo van Dijk deeld deze passie en heeft een betaalbare manier van lesgeven ontwikkeld die het beste resultaat oplevert.
Als je begint met motorrijden, is het belangrijk dat je de juiste vaardigheden leert en verantwoord op weg gaat. Hiervoor ben je bij Rijschool Angelo van Dijk aan het goede adres. Wij stemmen onze motorrijlessen af op jouw individuele situatie. Hierdoor kun jij zo snel mogelijk het motorrijbewijs halen en genieten van de vrijheid die een motor biedt. Efficiënt, betaalbaar en persoonlijk, daar staan wij voor. Wil je meer weten over onze werkwijze? Neem dan contact op.
 
 

Wanneer mag je praktijkexamen motor doen?

Vanaf 18 jaar mag je bij het CBR examen voertuigbeheersing en examen verkeersdeelneming doen op een lichte motor (A1). Vanaf 20 jaar mag je examen doen op een middelzware motor (A2). 
De minimum leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs behaalt voor je 24e, krijg je mogelijk code 80 op je rijbewijs. Dit hangt ervan af of je al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang je dat al hebt. Met code 80 mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).
Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit.
Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.
 

Welke kleding moet je aan?

Voor motorexamens en -toetsen heb je de volgende kleding nodig:

een goedgekeurde motorhelm

bij voorkeur oogbescherming zoals een helmvizier of (zonne)bril

schoenen die tenminste de enkels bedekken en beschermen

handschoenen die de hand en pols volledig bedekken en beschermen

een broek die de benen volledig bedekt en beschermt en een jas die het bovenlichaam en de armen volledig bedekt en beschermt